Ik ben de afgelopen week ontzettend enthousiast geworden over de Sony A7Cii. Als hobbyfotograaf die graag herinneringen vastlegt, heb ik deze camera intensief getest tijdens gezinsmomenten en dagjes uit zoals de dierentuin. Ook heb ik prachtige portretten van familie en vrienden geschoten.
Mijn ervaringen:
Deze camera betekende voor mij de overstap van een APS-C naar een Full frame camera, en ik ben er enorm blij mee. Ondanks dat hij iets dikker is, is hij bijna net zo compact als mijn oude Sony A6000. Hij ligt geweldig in de hand en voelt heel solide aan.
Een groot pluspunt van Sony camera’s is het enorme aanbod aan beschikbare lenzen, zowel nieuw als tweedehands. Ik ben nu begonnen met een zoomlens (Tamron 28 - 75 mm) maar je kunt dit altijd uitbreiden, bijv. met een telelens als je aan de slag wil met vogel - of natuurfotografie.
Wat me echt heeft verbaasd, is de bizar goeie autofocus-functie . De A7Cii herkent mensen razendsnel en stelt perfect scherp (op het oog!). Dit is ideaal voor het fotograferen van kinderen en huisdieren. Bij mijn oude camera was de autofocus stukken trager waardoor foto's vaak onscherp bleken, en dat is jammer, als je belangrijke momenten mist.
De foto’s die rechtstreeks uit de camera komen (in JPEG-formaat) zijn supermooi van kleur. Dat is fijn als je geen zin hebt om foto's na te bewerken en de foto's gewoon snel wil delen. Je verbindt de camera makkelijk met je telefoon en zet ze draadloos over.
O ja, en wat ook fijn is: je kunt het schermpje omdraaien en alle kanten op draaien. Zo kun je makkelijk een selfie maken. Ook kun je het scherm beschermen tegen krasjes als je hem niet gebruikt (dan draai je hem gewoon om).
Tot slot, hoewel ik het nog niet heb uitgeprobeerd, ben ik enthousiast dat je de camera ook kan gebruiken als 4K webcam. Met een USB-C kabel sluit je 'm aan op je laptop, wat mij handig lijkt voor online vergaderingen en webinars.
PS:
Het geluid van de sluiter is echt heerlijk - je voelt je meteen een professionele fotograaf , als een sniper die de trigger overhaalt voor het perfecte schot!
Pluspunten
- Snelle autofocus
- Compact en licht
- Draaibaar scherm